werkcafe

Een bijzondere ervaring

Door Albin

Ik heb iets bijzonders te vertellen.

Mijn naam is Albin. Volgens de Nederlandse Voornamenbank komt deze naam slechts 54x voor in Nederland. En dat op 17 miljoen inwoners!! Behoorlijk buitengewoon dus. Echter, dit valt in het niet met het bijzondere wat ik laatst heb meegemaakt…
Begin November verliep mijn WW-uitkering. Omdat ik nog geen werk had gevonden meldde ik mij aan voor de bijstandsuitkering. Er volgde een intake gesprek. Tijdens het intake gesprek met een hele vriendelijke, deskundige en humorvolle dame (waarvan ik u de naam even verschuldigd ben), kwam haar suggestie om deel te nemen aan een activiteit voor werkzoekenden. Ze bracht het met zoveel enthousiasme dat ik eigenlijk al JA zei voordat ik wist wat het precies inhield..
Het betrof een elevator pitch. Ik zou voor een groep lotgenoten en klantregisseurs moeten gaan staan en iets vertellen over mijn persoonlijkheid, werkervaring en talenten. Allemaal binnen een paar minuutjes! Ik dacht van: “Oh nee hè, zoiets heb ik nog nooit gedaan! Hoe ga ik in vredesnaam de werkgevers overtuigen???”
Een aantal dagen na mijn intakegesprek viel de uitnodiging tot deelname aan de elevator pitch bij mij op de deurmat. In de uitnodiging stond een aantal dingen van het programma vermeld, zoals binnenkomst met koffie/thee, een intro praatje van de voorzitter en het tijdstip wanneer we klaar zouden zijn. Echter, ze hadden één agendapunt slim weggelaten..
Bij aanvang van de bijeenkomst, waar 12 werkzoekenden aanwezig waren, werd er door de voorzitter een meneer gepresenteerd. Iemand die ze al jaren kende en al jaren succesvol mee samenwerkte (sorry, ook zijn naam bent u mij even verschuldigd). De meneer ging de bijeenkomst openen. Op het eerste oog zag hij er behoorlijk serieus uit (handen over elkaar), maar zoals je al misschien kan raden: “Schijn bedriegt!!” Wat kwam ie nou precies doen?
Er werd ons gevraagd om allemaal te gaan staan. En niet helemaal verstijfd, maar gewoon lekker losjes. Hij vroeg ons om de armen lekker los te gooien dus dat deden we (met een zekere mate van vertwijfeling). Mensen begonnen elkaar al aan te kijken.

Wat is dit?

Tijdens dit losgooien begon hij te praten over de voorbereiding op een sollicitatie. Ik hoor hem nog zeggen: “Het is heel belangrijk om vanaf het begin jezelf te zijn, want een eerste indruk zegt bijna alles.” Toen begon hij over lachen te praten. Eerst over glimlachen naar de werkgever. Dus ik dacht: hij komt gewoon wat standaard sollicitatietips geven. Maar toen werd gevraagd of we om de beurt wilden gaan lachen..
In het eerste rondje lachen hield iedereen zich behoorlijk in, wat ook wel te begrijpen was. Toen vroeg hij ons nogmaals te lachen, maar dan met open armen. Mensen kwamen al wat meer los. Toen kwam de derde ronde en hij deed het eerst zelf voor: hij vroeg ons om te schaterlachen. En wat denk je: iedereen deed het! Het werkte! Iedereen stond er daarna lekker los en vol vertrouwen bij. Zo ging het nog een aantal rondes door en stond bij vrijwel iedereen de tranen in de ogen!
Ook de mate van enthousiasme die hij meebracht was zeer aanstekelijk. Als je al enige tijd geen baan hebt verlies je motivatie en energie. Hij liet zien dat lachen werkt en daarmee je energie en motivatie even terugkeert! Je hele uitstraling is anders als je de werkgever ontmoet; er staat nog steeds een glimlach op je gezicht. Een oprechte glimlach waarbij je écht jezelf bent. Het gevolg van deze unieke ervaring was zéér positief; iedereen die aanwezig was stond heel relaxt zichzelf te zijn en de pitch te doen voor de groep. En dat was precies de bedoeling. Want ik zal je vertellen: ik was dood- en doodnerveus!
Voor mij heeft het heel goed uitgepakt: twee dagen na de elevator pitch had ik een tweede ronde gesprek voor een baan in Amersfoort. Een gesprek waar ik heel nerveus voor was. Die zenuwen waren helemaal weg toen ik bij aankomst op locatie nog even in de auto bleef zitten, mijn armen even lekker losgooide en in de auto even helemaal losging met lachen! Inmiddels zijn de arbeidsvoorwaarden besproken, ben ik aangenomen en ga ik per 1 februari aan de slag!

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
205 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.