werkcafe

Vier redenen om een werkervaringsplek te zoeken!

door Albin

Deze week wil ik het gaan hebben over mijn werkervaringsplek. Nou het woord zegt het eigenlijk al, maar toch een korte definitie..“Een tijdelijke plek voor een werkzoeker om (onbetaald) werkervaring op te doen.” Ik wil jullie graag meenemen in de tijd op mijn plek, hoeveel ik hiervan geleerd heb en dat het zelfs heeft geleid tot een betaalde baan!

Een introductie

Ik heb een achtergrond als Marketeer. Wat is marketing nou eigenlijk? Dit kan ik je niet perfect in één zin vertellen, maar ik kan je wel vertellen hoe ik het ervaar… de hoeveelheid informatie die we op ons afkrijgen wordt groter en groter. Mensen verlangen naar gemak en goede service in deze enorme berg van informatie. Ik zie marketing daarin als een hulpmiddel voor mensen die ergens naar op zoek zijn. Ik wil die bieden, want ik help mensen graag.

Ik had echter veel moeite om een nieuwe marketingbaan te vinden. Dit komt omdat ik weinig schrijfervaring heb; iets dat werkgevers in marketing heel belangrijk vinden. Na een half jaar zonder werk kwam ik in de bijstand terecht. Een intake gesprek volgde waarin mijn werkcoach en ik tot de conclusie kwamen dat ik voldoende capaciteit had om weer fulltime aan de slag te gaan, maar dat het wellicht goed voor mij zou zijn om wat meer ervaring in het schrijven op te doen.

Die mogelijkheid kreeg ik: een werkervaringsplek als redactielid bij het Sociale Dienst project Werkcafé! Het werk binnen dit project beviel mij zo goed dat ik jullie 4 redenen wil meegeven om ook een werkervaringsplek te vinden.

Werkervaring

Op mijn werkervaringsplek, binnen een ontzettend leuk en enthousiast team, schrijf ik artikelen en blogs voor de website van het Werkcafé. Hier kunnen werkzoekers terecht voor zowel informatie als het lezen van inspirerende, motiverende artikelen. Zo heb ik een artikel geschreven over een lachsessie bij de Sociale Dienst die mij enorm heeft geholpen om ontspannen naar sollicitaties toe te gaan. Ik doe dus schrijfervaring op die mijn positie bij sollicitaties sterker maakt! En weet je wat? Ik ben op basis van deze schrijfervaring aangenomen voor een fulltime marketingbaan.

Energie

Het is ook erg aan te raden om ritme op te doen. Ik stond vaak laat op en ging laat naar bed. Je valt daarmee uit een ritme en daarmee neemt je energie af. Zo heb ik minder puf en zin om vacatures te zoeken en sollicitatiebrieven te schrijven. Nu ik mijn werkervaringsplek heb sta ik lekker vroeg op, douche lekker op tijd, smeer een boterham en ben ik lekker vroeg in de ochtend op mijn werkervaringsplek, waar ik met mijn collega’s gezellig en met veel energie van start ga.

Motivatie

In de bijstand zitten is zwaar. Heel zwaar! Het wordt steeds zwaarder om dingen te gaan doen. Zo zat ik enorm veel thuis en had ik al moeite om even boodschappen te gaan doen, terwijl de Lidl letterlijk 3 minuten van mijn huis is! Lopend welteverstaan! Of koken, één van mijn grootste hobby’s. Toen ik vroeger werkte kookte ik vrijwel elke dag! Toen ik de bijstand in ging nam die motivatie af en haalde ik steeds vaker kant en klare producten, iets dat best wel tegen mijn principes in gaat!

Met de werkervaringsplek kan ik naar hartenlust artikelen schrijven waarmee ik werkzoekers verder kan helpen. Ik verwijs weer even naar mijn artikel over de lachsessie Dit geeft mij een doel om naartoe te werken en motivatie wanneer ik dat doel bereikt heb. Bovendien heb ik bij het schrijven van een volgend artikel nog meer zin om er wat van te maken! En het artikel daarna nog meer zin! Kortom, ik heb nu veel en veel meer motivatie dan een aantal weken geleden.

Mensen ontmoeten

Je leert nieuwe mensen kennen. Het helpt je in sociale zin: je kan ervaringen met elkaar delen of je kan gewoon lekker over koetjes en kalfjes praten. Bovendien kan je elkaar helpen door kennis met elkaar te delen. Ik vind het soms best spannend om in deze hoedanigheid allerlei mensen te ontmoeten, maar het valt eigenlijk altijd juist heel erg mee! Ik wandel nu tijdens de lunch met mijn coördinator en we praten met elkaar alsof we elkaar al jaren kennen, terwijl we pas een aantal weken met elkaar werken!

Mijn marketingbaan en mijn werkervaringsplek hebben veel raakvlak. Ik ben daarom van plan om mijn marketingkennis te delen met de mensen van het Werkcafé. Zo kan ik iets terugdoen voor mijn opgedane werkervaring en kan ik mijn kennis delen. Erg fijn!

Zo! Dit zijn de tips vanuit mijn perspectief! Het werkt verfrissend, je krijgt werkervaring, je raakt gemotiveerd en je ontmoet nieuwe mensen! Bovendien zien werkgevers dit ook en krijgen de impressie dat je graag werkt! Bespreek met je werkcoach de mogelijkheden en ga eens rondneuzen op het internet. Er zijn tal van mogelijkheden.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
199 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.