werkcafe

Bijstandsvrouw date topman

Bijstandsvrouw date topman

Stel je voor je hebt een heerlijk leven, een lieve partner, leuke kinderen en een hond met  een eigen huis. Kortom het leven is goed. En dan lijken al je ergste nachtmerries uit te komen, je partner heeft iemand anders ontmoet. Iemand die je partner zo geweldig vindt dat hij zijn gezin verlaat om zijn leven met die persoon te delen. Plotseling staat je leven op zijn kop.

Nog voordat je van de schok bent bij gekomen, is alles anders en zit je met je kinderen in de bijstand. Alles heb je verloren en je voelt je ontheemd. Dan komt het moment dat je de onderste steen boven haalt om de situatie om te keren en te verbeteren, maar helaas elke poging mislukt. Dit gaat niet in je koude kleren zitten. Het verandert je en dit beïnvloedt je hele leven, hoe je jezelf ziet, hoe je spreekt en hoe je je gedraagt. Door gevoelens van eenzaamheid en isolatie lijkt het alsof je de enige bent die er zo voorstaat. Je realiseert het nog niet, maar velen met jou staan langs de kant.

En dan komt er een lichtpuntje.

Er zijn mensen die creatieve oplossingen hebben bedacht en leuke initiatieven hebben ontplooid om situaties voor mensen in de bijstand te verbeteren. Zo heeft de Stichting Brood en Rozen een leuk project ontwikkeld voor bijstandsvrouwen. Vrouwen die vanuit persoonlijke ervaring weten dat het iedereen kan overkomen om aan de kant gezet te worden en die niet bij de pakken neerzitten. Met name voor moeders met kinderen in de bijstand is de situatie zeer ingewikkeld.

De Stichting Brood en Rozen is een maatschappelijk initiatief uit Breda van Nora Kasrioui. Zij ging zich verdiepen in Internationale Vrouwendag en ontdekte dat wat er wordt gepresenteerd voor vrouwen niet bijdraagt aan het dagelijkse leven van vrouwen in kansarme situaties, die op zoek zijn naar vooruitgang. Samen met werkzoekende vrouwen bekeek Nora het programma voor Internationale Vrouwendag. Deze dag is een uitgelezen kans voor vrouwen om onderling te netwerken. Echter, de entree voor dergelijke bijeenkomsten was erg hoog.

Internationale Vrouwendag

Nora ontdekte dat de kreet Brood en Rozen op 8 maart 1908 voor de eerste keer werd geroepen tijdens een staking van Amerikaanse textielarbeidsters. Tijdens deze staking vroegen zij om goede arbeidsomstandigheden en een goed leven. Vrouwen in de bijstand willen dit ook graag. Als trainer en programmaverantwoordelijke is het doel van Nora om de innerlijke kracht van de bijstandsvrouw te versterken. Een groepje geselecteerde bijstandsvrouwen ontving in 2015 voor de eerste keer training. Na afronding van de training konden de vrouwen met zelfvertrouwen hun leven vormgeven en hun plek op de arbeidsmarkt innemen. Dit groepje vrouwen was geselecteerd voor een date met een topman. Gedurende zes weken werden ze door middel van een trainingsprogramma voorbereid. Drie dagen per week een bewustzijnsprogramma van workshops en trainingen. Het programma was gericht op de ontwikkeling van het zelfbewustzijn van de vrouwen en op het versterken van de vrouwen.

           

Date met topman

Het doel, een date met een topman uit de private of publieke sector. Deze date vond plaats op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2016 en op 8 maart 2017. Tijdens een blind date werden de vrouwen aan een topman gekoppeld. De topman ondersteunde de bijstandsvrouw tijdens een lunch date en luisterde naar haar verhaal om te zien wat hij voor haar kon betekenen. De uitkomst van zo’n gesprek is nooit te voorzien, maar een topman heeft over het algemeen een goed netwerk en kan daardoor de bijstandsvrouw helpen om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Een van de dames heeft aan deze date een opleiding tot creatieve kindercoach overgehouden. Nu kan ze haar leven over een hele andere boeg gooien en dat geeft uitzicht om op een nieuwe manier inkomen te verwerven.

De topmannen hebben geleerd dat de problemen van een bijstandsvrouw niet zomaar een, twee drie op te lossen zijn. Het is veel gecompliceerder en tot hun grote verbazing kwam er veel meer bij kijken om tot een oplossing te komen. De vrouwen zijn sterker uit de training gekomen en kunnen nu met zelfvertrouwen hun plekje op de arbeidsmarkt innemen.

Dit is een goed voorbeeld van out of the box denken en een prachtig initiatief om enkele kansarme vrouwen te helpen om uit een uitzichtloze situatie te komen. De bijstandsvrouwen hebben gebruik mogen maken van het netwerk van Brood en Rozen. Hieruit blijkt weer dat het in deze tijd enorm belangrijk is om een goed netwerk te hebben..

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
264 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.