werkcafe

Bekend maakt bemind

Bekend maakt bemind
Werkcafé Kromme Rijn Heuvelrug bestaat bijna een jaar. Het voortbestaan ervan staat of valt bij de aandacht van bijstandsgerechtigden die zichzelf in de kijker durven spelen. Maar de verwachting dat men elkaar voor de deur verdringt, voor een plek bij de redactie, is nog niet helemaal ingelost. Kom eens langs!

Quote
Onlangs produceerde Eelco Tijnagel, onze redactiechef, een verslag van zijn bevindingen. Hij heeft een dienstverband en wil niets liever dan dat het “café” een succes wordt, zoals in andere regio’s. Eelco benadrukt dat het project echt perspectief biedt aan werkzoekenden. Er is ruimte voor vele invalshoeken en dat leidt tot verrassende doorstroommogelijkheden naar betaald werk.

Mijn quote in het rapport: “Werkcafé klonk als kroegpraat, maar de praktijk bevalt uitstekend: in een ontspannen omgeving leren alle redactieleden van elkaar. Website-techniek en persoonlijke verhalen, in de vorm van inspirerende columns, komen niet beter samen op één plek. En dan hebben we ook nog tweewekelijks een rondje met genodigden en bezoekers van de kroeg!”

Die kroeg, dat zijn de Werkcafé Live bijeenkomsten, met elke keer weer inspirerende gastsprekers. De workshops kunnen rekenen op twintig tot dertig deelnemers, een mooi resultaat. Belangstellenden die zonder schroom hun zorgen uiten, vragen stellen, en met een lach en een traan elkaar verder helpen.

Schrijven
Wie graag de pen c.q. het toetsenbord hanteert kan zijn of haar lol op: er is bij een redactie van alles mogelijk. Zelf heb ik de rol van blogger-columnist op me genomen, Jaap is de man achter de schermen (en van de verslagen, en de recepten), Cees van de actualiteit – zie bijvoorbeeld zijn prachtserie over nieuwkomers in Nederland, en zijn sneer naar Trump. Andere namen noem ik nu niet omdat hun dragers elders werk hebben gevonden. Wel dient de naam van Fawaz te worden vermeld, onze Syrische aanwinst die razendsnel inburgert na zijn vlucht uit oorlogsgebied. Zijn eerste column (in het Engels) is even aangrijpend als realistisch.

Portfolio
Wat heeft schrijven voor zin? Nog afgezien van dat het handig is je schrijfkwaliteiten te verbeteren – en voor wie komt dat niet van pas? – zet het aan tot vervolgstappen, of het nadenken daarover. In teamverband een blik op de wereld geven, helpen bij workshops en contact leggen met gastsprekers, het is meer dan leerzaam. Voor welke baan dan ook is het nuttige bagage, vermelding op het CV zeker waard want een plus voor werkgevers.

Om hen te triggeren heb ik de titels van mijn columns onder portfolio op m’n CV gezet. (Met opzet gebruik ik korte titels: Bos, Hun, Asfalt, Brullen en ballen, Deodorant, Hotspot, Schoonheid, en Waarom? Daarom!) Geen zekerheid of die gedachtenspinsels meer dan vluchtig worden gelezen, maar er hoeft slechts één “kruiwagen” ontspanning en nieuwsgierigheid in te vinden en ik ben binnen.

Wie geeft me de kans het verhaal ‘Binnen’ te schrijven? En wie zet onder dezelfde titel een welkomst-column op de site?

 

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
61 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.